• allergy-1738191_960_720

  Домашната алергия често се бърка с натравянията

  Симптомите са наистина еднакви, но последствията и лечението – различни.

  Повечето от нас са се сблъсквали в своя дом с неочакваната поява на обрив по кожата, сълзене или хрема. “Алергия”, най-често решаваме ние при такива случаи, но така ли е наистина?

  За последните 10 години научното понятие “алергия” бе значително уточнено и ограничено. Често срещана е следната ситуация: вие сте си купили нов килим или мебел, или се нанасяте в нов апартамент, който още мирише на боя, линолеум и други строителни материали и веднага се появява хрема и сърбеж в очите. “Имам алергия” безспорно е най-лесният извод, но в действителност сте се натровили с химичните вещества.

  Продуктите на битовата химия: прахът за пране, средствата за миене, сапунът, шампоанът и т.н. са най-разпространените източници на натравяния. Ако такова е налице, следите от химичните вещества могат да бъдат отстранени чрез сода и сол. Ако миете съдовете си за хранене с някакво химично средство (на практика всички правим това!), изплакнете го с разтвор на сода.

  Погрижете се и за собственото си тяло. След къпане можете да се изплакнете със слаб разтвор от сода или сол.

  Хранителните продукти или отровата на насекомите също могат да предизвикат алергична реакция. Например ако човек е ужилен от цял рояк пчели, той може да умре от тяхната отрова. Ако е ухапан само от една пчела, количеството отрова е малко и няма опасност за живота. Но пък някои хора могат да пострадат от необичайната реакция на собствения им организъм към тази отрова, т.е. от алергия.

  Домашният прах се смята за традиционния домашен алерген, но много хора не страдат от алергия, защото те имат нормален имунен отговор.

  Домашната плесен е друга причина за появата на алергия. Плесента е всъщност гъбички, а те винаги вредят на човека. Затова е недопустимо в жилището (особено ако там живеят малки деца) да има плесен. Ако състоянието на имунната ни система е нормално, плесента за човека ще бъде просто патоген, който предизвиква имунен отговор. Имунната система унищожава гъбичките и не им позволява да нанесат вреда на организма. Затова при появата на алергични симптоми, не трябва да отидете просто при алерголог, който може да премахне само симптомите, а при имунолог, който ще провери състоянието на имунната ви система и ще назначи начините за нейното възстановяване.

  Симптомите при натравяне и при алергия са еднакви: обриви по кожата, зачервяване, сърбеж, отоци, запушен нос, сълзене и т.н. Но причините за възникването на тези симптоми са различни. Също както и последствията – при натравяне се увреждат храносмилателният тракт, черният дроб и задстомашната жлеза, докато алергията е дефектна реакция на имунната система на нашия организъм на обичаен антиген. За хората с пълноценна имунна система той не е опасен, но за други – той е причина за появата на алергия.

  Препечатано от здраве.bg

Leave a comment

Logged in as . Log out?